16af6d0e9d590f7f41733ebf01ab334f

Lennart Nilsson har med sina bilder från människokroppen blivit världsberömd. Mannen som “satte färg” på hans svart-vita bilder är däremot anonym för de allra flesta. Han heter Gillis Häägg, 74, och bor i Falkenberg.

Folk i allmänhet tror att Lennart Nilssons bilder är fotograferade i färg. De allra första – till exempel bilderna på det tumsugande fostret – var tagna på konventionell färgfilm. Men alla de fascinerande bilderna från mikrovärlden är tagna i elektronmikroskop och kan endast återges i svart-vit gråskala. De är alltså tonlagda efteråt på laboratorium och det är där Gillis kom till hjälp med sin på den tiden unika teknik.

I en artikel i aprilnumret av Fotografisk tidskrift har frilansjournalisterna Nils-Erik Ekstrand (text) och Lasse Ekendahl (foto) intervjuat Gillis och berättar om hans insats.

Samarbetet mellan Gillis och Lennart Nilsson började i slutet av 1969. Gillis höll ett föredrag om sin färgteknik i Oslo. Bland åhörarna fanns Lennart, som efteråt tog kontakt och undrade om Gillis kunde hjälpa honom och sätta färg på hans bilder. Gillis lovade försöka. Deras samarbete varade i över tretti år.

Att tonlägga Lennarts svart-vita bilder är en komplicerad och tidsödande process, berättar Gillis. Först sker samråd med Lennart om färgerna. Gråskalan måste delas upp i många mellannegativ, ibland upp till ett 60-tal. Sedan vidtar det manuella arbetet i laboratoriet.

Bilderna har varit publicerade i Life, National Geographic, rader av europeiska tidskrifter och i böcker. Det sista jobbet tillsammans gjorde de båda år 2004, för en ny upplaga av boken “Ett barn blir till”.
Sedan dess har Lennart Nilssons bilder tonlagts digitalt, med hjälp av dataprogram. Det gäller bland annat projekten med hiv- och fågelinfluensaviruset.

I artikeln framhålls att Lennart Nilsson har blivit världsberömd med sina bilder. Gillis har jobbat i anonymitet. Han har dock fått SFF: s guldmedalj och svensk fotografis Prismaplakett.

“Däremot har han ekonomiskt dragit ett kortare strå än Lennart Nilsson, då han fått betalt för en prestation, men inte fått del av exempelvis royaltyn”, heter det Fotografisk tidskrifts artikel.
Vad säger då Lennart Nilsson, för övrigt själv BLF-medlem, om Gillis Hääggs insats?

Lennart Nilsson: “Gillis teknik är fantastisk – men snart kommer digital skärpa på en halv Ångström”

– Hans teknik är fantastisk. Andra har försökt, men inte lyckats. Vid något tillfälle tyckte en amerikansk beställare att Gillis var för dyr, men de kunde inte hitta någon annan som han, säger Lennart Nilsson till Nyhetsbrevet.

– Gillis har alltid gjort upp med beställarna själv, med eget kontrakt, vad han ska ha betalt. Jag har aldrig varit involverad i dessa ekonomiska uppgörelser. Det har han gjort med både Bonniers förlag, som gett ut böckerna, med Life och med de andra amerikanska beställarna.

– Jag vet i princip hur han gör. Han tar 20-30 duplikat av en svart-vit bild. Sedan färglägger han dem manuellt. Men exakt hur han gör det, har jag aldrig sett. Jag brukar skämta med honom om att han aldrig släppt in mig på sitt labb. Även hans son Peter har lärt sig tekniken, men han är ännu inte så fulländad som farsan.

– Jag hörde honom en gång hålla ett föredrag om sin teknik och tog kontakt med honom. Vi känner varandra nästan som halvbröder. Gillis och jag diskuterar igenom färgsättningen på bilderna. Det kan ta honom fem till sex dagar att färgsätta en bild. Det tar han betalt för. Därför kan det bli dyrt.

– Vi har provat att färgsätta bilder digitalt. Men det blir inte lika bra som när Gillis gör det.

Men den digitala tekniken utvecklas mycket snabbt. Tror du inte att det snart går lika bra digitalt?

– Det tror jag. Jag såg nyligen en amerikansk fotograf Stephen Johnson visa sina landskapsbilder och hörde honom berätta om sin nya digitalteknik i Köpenhamn. Det var mycket märkliga bilder, med fantastisk skärpa. Vi ska nu åka över till USA några stycken och studera det närmare.

Lennart Nilssons dröm är att snart kunna ta bilder på virus med en skärpa/upplösning på en halv Ångström!

*Stephen Johnson visade sina bilder och höll sitt föredrag på “Lennart Nilsson Conference” i Köpenhamn. Det är en konferens, som arrangeras av de medicinska/tekniska fotograferna i Norden. Stephen har specialiserat sig på landskapsfotografering. Hans studio och galleri ligger i Pacifica i Kalifornien. Stephens bilder finns att köpa på nätet och kostar upp till flera tusen dollar per styck. Han håller även föreläsningar och arrangerar med sin specialinredda buss 4-dagars workshops-resor för mindre grupper digitalfotografer. Stephen Johnsons hemsida hittar du på: www.sjphoto.com

*Ångström (Å) är ett äldre längdmått inom spektroskopin, efter fysikern Anders Jonas Ångström.
1 Ångström : 1 Å = 0,000 000 01 mm
En halv Å är alltså hälften av det, alltså imponerande litet.

 

 

keyboard_arrow_up