Ulrik utbildar i digitalfotografering – både “live” och på DVD-skiva. I dagens mördande konkurrens räcker det inte med att “bara” vara en skicklig fotograf. Det kan vara klokt att ha en egen affärsnisch. Det kan gälla mat, bilar, resor, natur, djur – något man har specialkunskaper om. Ulrik Södergren i Göteborg har satsat på att undervisa i digitalfotografering. I dag tar det större delen av hans arbetstid.

Ulrik är elektroingenjör och har arbetat med digitalkameror sedan början av 1990-talet. Han började med digital repro och bildretusch redan 1986.  Bolaget grundades av pappa Folke på 1970-talet och bytte namn till DigitalFotografen 1996.Ulrik basar i dag på kontoret i Göteborg. Folke hittar man i studion i Alingsås. Enligt hemsidan har Ulrik en imponerande mängd bollar samtidigt i luften. Han sysslar med reklamfoto, reportage, porträtt och film. Åtar sig konsultuppdrag. Håller kurser i fotografering och är flitigt anlitad föredragshållare på fotomässor. Hans lektioner finns även inspelade på DVD-skivor. Dessutom är han vice ordförande i BLF.

Hur hinner du med allt?

– Långa arbetsdagar, skrattar Ulrik. Men utbildningen har blivit den största delen.

Det började med några föredrag, några fotokurser. Alltfler ringde och frågade. Kunde han inte komma och hålla kurser även för dem? Det resulterade i nya kurser i att hantera en digitalkamera för journalister, reklamfolk, fotoklubbar, både nybörjare och mera avancerade amatörer. Så småningom också i två DVD-skivor: Fotografera med systemkamera 1 och 2.

DVD-skivorna finns att köpa både via den egna hemsidan på nätet och i 25 fotoaffärer runt om i landet.

Säljer DVD-skivorna bra?

– Ja, det tycker jag. Särskilt med tanke på hur litet jag har satsat på marknadsföringen. DVD-skivan ersätter inte lärarutbildningen men det är ett bra alternativ. Just nu spelar jag in en tredje skiva, avsedd för rena nybörjare. Fotohandlare behöver något att erbjuda kunderna när de säljer digitalkameran.

– Det är stort intresse för att lära sig foto hos allmänheten. Att alla köper sig en digitalkamera kan kanske kännas lite hotande för yrkesfotografer. Men på lång sikt tror jag det är positivt på samma sätt som med hemdatorrevolutionen och desktop publishing. Nu lär sig allmänheten att uppskatta bra fotografi. Att vara fotograf handlar ju inte bara om att äga en kamera – man måste vara proffs på att kunna berätta med bilder. På samma sätt som man inte blir författare bara för att man köper en fin penna, och det förstår folk.

Dina DVD-skivor är avsedda för bara amatörer?

– Ännu så länge. Men jag har även planer på mera avancerade kurser i färgstyrning och ljussättning.

Har du några konkurrenter när det gäller DVD-undervisning?

– Egentligen inte.

Undervisar du även i video?

– Nej, men jag får frågor om jag även ska börja med det.

Du skulle råda även andra BLF-medlemmar att satsa på ett specialområde?

– Ja. Man ska specialisera sig på något man är bra på och kan. Det finns BLF medlemmar som är till exempel agronomer. De tar ofta bilder som har med jordbruk att göra. Man kan ondgöra sig över journalister som utrustas med digitalkameror. Men jag tycker att vi fotografer i istället bör lära oss att skriva. Det skulle göra det lättare att sälja våra bilder. Vi diskuterade för några år sedan inom BLF om att starta skrivkurser för våra medlemmar, men då var intresset tyvärr ljumt.

Du har även gjort en dokumentär på en inspelning av en spelfilm?

– Jag har varit både stillbildsfotograf och dokumentärfilmare under inspelningen av Vikingakomedin “Sweaty Beards”. Det är en långfilm på svengelska och målgruppen är tonåringar. Premiären blir i Sverige, men avsikten är att den ska kunna visas även i England och USA. Den spelades in i fjol och är nu i slutfasen av postproduktion. Det är första gången jag arbetar med ett sådant projekt och det har varit mycket lärorikt. När det gäller min dokumentärfilm av inspelningen ska vi börja grovklippa materialet i slutet av november så dokumentären blir klar samtidigt med spelfilmen.

07550257c2e716647ab50858eb199a8c

En bild ur filmen: Hjälten Osvald (Tobbe Larsson) får sina nerbajsade byxor tvättade av häxan Sjöun (Marika Lagercrantz).

Här kan du se några råklipp ur Ulrik Södergrens blivande dokumentär “En film blir till”. Det första avsnittet är längst nere. Sweaty Beards är en Monty Pyton inspirerad komedi i Vikingamiljö
Klicka  här!

keyboard_arrow_up