Hans Jonssoon i Minnesberg har hittat sitt drömjobb. Först utbildade han sig till agronom och arbetade som konsulent på Hushållningssällskapet. För tio år sedan sadlade han om och startade eget. Började göra hemsidor, bearbetade forskningsrapporter och gjorde dem begripliga, skrev artiklar och illustrerade allt med egna fotografier. Kunderna fanns nästan uteslutande inom lantbruket och dess organisationer.
“Att hitta en egen affärsnisch”
Hans var redan under gymnasietiden entusiastisk amatörfotograf – med astrofotografering via sin stjärnkikare som specialitet. Även under åren i Hushållningssällskapet hade han fotograferat flitigt. Nu som, egen företagare bestämde han sig för att på allvar satsa på fotografering. För fem år sedan investerade han i en bra fotoutrustning och efter bara två år tog fotograferingen mer än halva arbetstiden.
Familjen Jonsson bor i den gamla Tegelbruksvillan i det lilla samhället Minnesberg, mellan Trelleborg och Svedala. Här fanns förr ett tegelbruk och i den stora villan bodde brukets ägare. Hans köpte villan för tretton år sedan.
Hans Jonsson säger att specialkunskaper om lantbruk ger honom som fotograf enorma fördelar.
– Lantbrukare är av tradition skeptiska mot journalister och fotografer. Men när jag kommer och pratar en stund och nämner i förbigående att jag är agronom – då skiner de upp och säger.. “ja, men då vet ju du hur det är”..
I dag arbetar Hans endast på uppdrag. Enstaka bilder kan kosta kunden tusenlappar och kunderna kan ibland tycka att det är dyrt. Men ett uppdrag på en dag ger många bilder. Därför försöker han alltid att ge kunden inom uppdragets ram så många bra bilder som möjligt.
– I dag prioriterar jag fotograferingen. Jag tackar nej till andra jobb som jag inte hinner med.
Har du drabbats av lågkonjunkturen?
– Nej, faktiskt inte. Jämfört med andra branscher har lantbruket inte påverkats lika mycket av lågkonjunkturen och själv har jag inte märkt av det. För mig känns det väldigt tryggt att kunna stå på flera ben. Skulle fotograferingen drabbas av konjunkturerna kan jag till exempel alltid arbeta mer med webben.
– Att som fotograf skaffa specialkunskaper på ett visst område, till exempel som i mitt fall lantbruket, kan jag verkligen rekommendera.Hans Jonsson är en sann vän av BLF: s riktprislista och säger spontant:
– Det är tack vare riktprislistan som jag kunnat sälja bilder och fotouppdrag till bra och relevanta priser. Jag har alltid den som utgångspunkt och sedan anpassar jag priset efter förhandling så att jag och kunden är nöjd.
BLF: s prislista har haft mycket stor betydelse för att få god lönsamhet i verksamheten!
Hans är van att ha samtidigt många bollar i luften. Under många år arrenderade han mark av Hushållningssällskapet i Borgeby och odlade korgpil. Det är alltså pilträd som är lämpliga att använda till att binda korgar. Tidigare tvingades hemslöjdarna importera specialpilen från kontinenten. Nu finns det odlingar i Sverige. Hans sålde sina sista pilträd i våras.
Du har en konkurrent bland BLF-medlemmar som också är agronom?
– Vi är kolleger och vi samarbetar.
Jens Blomquist, Agraria – Ord & Jord i Höganäs heter kollegan. Tillsammans är de redaktörer för tidskriften “Svensk Frötidning”.
Se ett urval av Hans Jonssons bilder här.
Av: Mert Kubu